Om kategorin Självkänsla


#1

Först ska vi skilja på självkänsla och självförtroende. Självkänsla handlar om hur du ser på dig själv, med både dina bra och mindre bra sidor. Självkänslan är den grundkänslan du har om dig själv. Självförtroende å andra sidan handlar istället om att du är bra eller dålig på att göra saker. Har du en bra självkänsla så känner du oftast att du duger och du accepterar dig själv, du kan göra bort dig själv och skratta åt det istället för att må dåligt, du accepterar att alla inte gillar dig och du gör saker som får dig att må bra.

Din självkänsla kan bli bättre om du omger dig av människor som får dig att känna dig omtyckt och betydelsefull. En svag sjävkänsla gör dig ofta känslig för motgångar och kritik och tolkar anledningen till dessa motgångar och kritik som att du personligen är dålig. Det här kan leda till att du undviker situationer där du skulle kunna misslyckas. Att ha en dålg självkänsla ökar risken för att du drabbas av oro, ångest eller depression.

Det finns många saker som kan leda till att din självkänsla är låg och en av dem kan vara att du får höra att du är dålig eller att du bara får uppskattning när du göra något bra. Det kan få dig att känna att du bara duger när du presterar.

Självkänslan är väldigt viktig för ditt mående och det är lättare att ta beslut för din egen skull när du har en bra självkänsla. Har du en låg självkänsla kan det vara svårare att stå emot andras krav och förväntingar vilket kan leda till att du gör saker som andra vill att du ska göra och inte det som du egentligen själv vill göra. Eftersom du accepterar dig själv och vem du är när du har en bra självkänsla så är det lättare att hantera svåra situationer och motgångar. Du vet var du har dig själv och vad du står för.

Det positiva är att du kan förbättra din självkänsla genom att antingen gå till en samtalsterapeut, läsa självhjälpsböcker eller genom att göra övningar för att stärka din självkänsla.


Mitt matmissbruk
#2

#3